17
feb
2025

ETS6.3.0: Vernieuwingen bij het openen van projecten, bekijken van apparaten en alternatieven voor handmatige filtertabelbewerking

Michael Critchfield neemt ons mee in enkele belangrijke veranderingen in ETS6.3.0. Dit keer richten we ons op verbeteringen bij het openen van bestaande projecten, het bekijken van apparaten binnen een project en de alternatieven voor handmatige filtertabelbewerking.

ETS6.3.0 is hier – wat is er nieuw?

Na de eerdere updates rondom inloggen, licenties en het aanmaken van nieuwe projecten, werpen we deze maand een blik op de verbeteringen bij het openen van bestaande projecten, het analyseren van apparaten en het vervangen van handmatige filtertabelbewerking door efficiëntere alternatieven.

Eenvoudiger bestaande projecten openen

Bij het openen van een bestaand project vraagt ETS6.3.0 je om het projectwachtwoord. Dat kan soms onhandig zijn, vooral als je regelmatig met dezelfde projecten werkt. Daarom introduceert ETS6.3.0 de ‘projectwachtwoordbeheerder’.

De “Open project” venster heeft nu een helpvolle “project password manager”.

Zodra deze functie is ingeschakeld, hoef je het wachtwoord slechts één keer in te voeren. Vervolgens onthoudt ETS6.3.0 dit, waardoor je niet telkens opnieuw het wachtwoord hoeft in te vullen. Dit bespaart tijd bij het openen, archiveren en exporteren van projecten.

Om deze functie te activeren, zijn er een paar vereisten:

  • Je moet online en ingelogd zijn.
  • Je moet beschikken over een gelicentieerde ETS-app ‘Project Password Manager’.
  • Je moet ETS6.3.0 of een latere versie gebruiken op al je computers.
  • Tweestapsverificatie (2FA) moet zijn ingeschakeld voor je KNX ID.

Verbeterd inzicht in apparaten binnen een project

Ook het bekijken van apparaten binnen een project is geoptimaliseerd. Op basis van feedback over ETS6.2.2 is een nieuwe weergave ontwikkeld die overzichtelijker en gebruiksvriendelijker is.

De vernieuwde weergave bevat:

  • Twee duidelijke kolommen: één voor de beschrijving en één voor alle groepsadressen.
  • De kolom ‘Gekoppeld met’ toont de context van de verzendende groep.
  • Bij standaard individuele groepen wordt de groepsnaam weergegeven. Indien gewenst kan ook de hoofd- en middengroepnaam worden getoond.
  • Wanneer een groep deel uitmaakt van een gebouwfunctie, wordt de context hiervan weergegeven, inclusief functienaam, functietype en locatie.
  • De kolom ‘Groepsadressen’ toont alle gekoppelde groepen, beginnend met de verzendende groep.
De “New Group Objects” view in ETS 6.3.0.

Een andere belangrijke toevoeging is een waarschuwingsicoon bij apparaten die als ‘niet-geregistreerd’ zijn gemarkeerd. Dit betekent dat het apparaat niet KNX-gecertificeerd is en zelfs nog niet met het certificeringsproces is begonnen. ETS6.3.0 geeft hiermee aan dat compatibiliteit niet gegarandeerd is. Hoewel je parameters kunt aanpassen, groepen kunt koppelen en het apparaat kunt downloaden, kun je er geen extra kopieën van maken. Als ‘apparaattester’ kan de fabrikant je echter uitnodigen om alle functies te ontgrendelen.

De zijbalk Apparaateigenschappen geeft een uitleg over eventuele waarschuwingen die aan een apparaat zijn gekoppeld.

Het einde van handmatige filtertabelbewerking

Handmatige filtertabelbewerking is in ETS6.3.0 niet langer mogelijk. Dit komt doordat deze methode steeds minder betrouwbaar werd bij grotere en complexere topologieën. Vergeten of overgeslagen handmatige invoeren veroorzaakten problemen tijdens runtime. Daarom zijn veel koppelingen overschreven, zodat ze altijd routeren. Om een efficiënte en veilige KNX-configuratie te garanderen, is deze functie verwijderd.

Alternatieven voor handmatige filtertabelbewerking

Om de alternatieven te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat handmatige filtertabelbewerkingen deden. ETS beheert automatisch alle filtertabellen voor alle koppelingen in een project. Dit gebeurt op basis van de groepsadressen en hun bijbehorende apparaten. Handmatige aanpassingen waren nodig als een groep bijvoorbeeld een visualisatie moest bereiken die niet standaard bekend was in het project.

Dummy-apparaten

Een bekend alternatief is het gebruik van dummy-apparaten. Dit zijn apparaten die niet daadwerkelijk worden geïnstalleerd, maar wel in het project worden toegevoegd. Hierdoor kunnen groepen gekoppeld worden en wordt ETS geïnstrueerd om filtertabellen correct in te stellen. Zo kunnen groepsadressen via de juiste koppelingen naar de visualisatie worden geleid.

Beveiligde tunnels op IP-interfaces/routers

Een snellere en efficiëntere oplossing is het gebruik van beveiligde tunnels op IP-interfaces en routers. Hiermee kunnen groepen in bulk worden gekoppeld, zonder dat je rekening hoeft te houden met objectgroottes. Je hoeft alleen de benodigde groepen toe te voegen aan de ‘Associaties’-tab van een beveiligde tunnel en ETS6.3.0 regelt de rest.

De tab Associaties van een beveiligde tunnel op een IP-interface.

Conclusie

ETS6.3.0 brengt veel vernieuwingen met zich mee en dit is nog maar het begin. In toekomstige artikelen duiken we dieper in de nieuwe functies en optimalisaties. Wil je zelf aan de slag? Ontdek ETS6.3.0, blijf op de hoogte via onze kanalen en ervaar de nieuwste innovaties in smart home- en gebouwautomatisering met KNX.

Michael Critchfield is ETS Product Manager bij KNX Association.

Het orginele artikel lees je op www.knxtoday.com 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief